Normal_groepsfoto-promotiebeurs-voor-leraren-2017

Tweeëntwintig laureaten ontvingen gisteren een beurs uit de tiende ronde van de Promotiebeurs voor leraren. Deze feestelijke gelegenheid vindt plaats op de sportcampus Zuiderpark van de Haagse Hogeschool. Dit meldt NWO.

Van onderzoek naar de invloed van jeugdsport op sociale inclusie tot aan breinverandering bij lage rugpijn; twee van de diverse onderwerpen van de talentvolle leraren waarnaar komende jaren promotieonderzoek gedaan wordt binnen dit wetenschapsbrede programma.

Het ministerie van onderwijs stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zichzelf verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. NWO beoordeelt en selecteert de beursaanvragen.

De meeste beursaanvragen worden ingediend voor onderzoek in het alfa- en gammadomein. Het overgrote deel van de aanvragers zijn docenten uit het hbo. De Promotiebeurs voor leraren is gestart in 2011. Inmiddels zijn al verschillende leraren gepromoveerd en in november en december van dit jaar promoveren nog enkele leraren met de Promotiebeurs.

Leraren die in aanmerking willen komen voor een promotiebeurs moeten een promotor aan een Nederlandse universiteit zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De keuze voor een onderzoeksonderwerp is vrij.

Belangrijk bij het promotieonderzoek is dat de opgedane kennis en onderzoekservaring ten goede komen aan de wetenschap én aan de onderwijspraktijk. Leraren die worden toegelaten, worden voor een periode van vijf jaar maximaal 0,4 fte per jaar vrijgesteld van onderwijs om met behoud van salaris te werken aan hun promotieonderzoek.

Lijst met toekenningen

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids