Normal_hogeschool_rotterdam

Hogeschool Rotterdam heeft dr. Maarten Schmitt benoemd tot lector Bewegen naar Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Belangrijke zorgvraagstukken zijn de toename van mensen met (vaak meerdere) chronische aandoeningen en het aantal mensen met een ongezonde leefstijl. Schmitt gaat, met name vanuit het vakgebied fysiotherapie, onderzoek doen naar bewegingsproblemen van mensen en factoren die positief bijdragen aan verbetering van de bewegingsproblemen. Dit meldt Hogeschool Rotterdam.

De gemeente Rotterdam wil samen met belangrijke stakeholders, zoals sportkoepels, de GGD, onderwijs- en onderzoeksinstituten en eerstelijns zorginstellingen, inzetten op het bevorderen van de leefstijl van mensen en het daardoor verminderen van (vaak complexe) gezondheidsproblemen. 
 
Het onderzoek van Schmitt  richt zich enerzijds op de vraag hoe bewegingsproblemen bij mensen met chronische aandoeningen verminderd kunnen worden (zodat mensen beter functioneren in het dagelijks leven). Anderzijds richt het onderzoek zich op de vraag hoe mensen met een ongezonde leefstijl aangezet kunnen worden om te gaan bewegen (waardoor het risico op gezondheidsproblemen afneemt). Doelstelling is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidstoestand van de Rotterdamse bevolking. 
 
Het onderzoeksprogramma wordt in nauwe samenwerking met fysiotherapiepraktijken in de Rotterdamse regio alsook met de bachelor- en masteropleiding Fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam opgezet en uitgevoerd. Uitkomsten en implicaties van het onderzoek zullen direct worden toegepast in de onderwijsprogramma’s. Ook zet de lector zijn kennis en kunde op dit thema in bij andere relevante projecten van Kenniscentrum Zorginnovatie.
 
Maarten Schmitt is fysiotherapeut. Hij voltooide zijn masteropleiding aan de Katholieke Universiteit Leuven. Schmitt heeft ruim 25 jaar ervaring in het hoger gezondheidszorgonderwijs, met name in de fysiotherapie. Schmitt werkt momenteel als zelfstandig ondernemer en was jarenlang verbonden aan SOMT, een onderwijsinstelling voor master- en bacheloropleidingen Fysiotherapie.
 
© Nationale Onderwijsgids