NOG Wat wordt bedoeld met cursus?

Wat wordt bedoeld met cursus?
 
Een cursus is een over het algemeen kortlopende lesperiode waarin meestal één leeronderwerp behandeld wordt. Cursussen worden gevolgd om verschillende redenen. Zo is het volgen van een cursus een manier om naast een betaalde baan verder geschoold te worden (bijscholing). Ook kan kennis door middel van een cursus uitgediept worden (nascholing) of kan een persoon een cursus volgen om van loopbaan te veranderen of meer te leren over een interessegebied. 
 
Verschillende niveaus
 
Cursussen komen in allerlei verschillende vormen en maten voor. Er zijn cursussen op mbo-niveau, hbo-niveau en universitair niveau. Daarnaast zijn er ook cursussen die niet op een bepaald niveau geaccrediteerd zijn. Cursussen kunnen zowel beroepsmatig als op hobbygebied worden gevolgd. Doorgaans worden veel cursussen digitaal aangeboden en volgt de cursist het onderwijs vaak thuis, maar er zijn ook cursussen die bestaan uit praktijklessen (zoals bijvoorbeeld een EHBO-cursus). 
 
Accreditatie van het ministerie
 
De meeste cursussen worden in de eigen tijd ('s avonds en in het weekend) gevolgd. Afhankelijk van de cursus kunnen cursisten bij succesvolle afronding van het traject een certificaat, deelcertificaat of diploma krijgen, maar er zijn ook cursussen waarbij dit niet zo is. De waarde van het eventuele document hangt samen met de accreditatie die het ministerie van onderwijs aan de cursus geeft. 
 
Een cursist betaalt cursusgeld. Hoe hoog dit cursusgeld is, hangt af van verschillende factoren zoals het niveau, de duur en of het ministerie van onderwijs de cursus geaccrediteerd heeft. Klik hier om meer te lezen over de hoogte van het cursusgeld van erkende cursussen en de belastingvoordelen. 
 

© Nationale Onderwijsgids