KMA-instructeur krijgt werkstraf van 160 uur vanwege handtastelijkheden

Een KMA-instructeur uit Vught is maandag 10 juni door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De 39-jarige instructeur heeft in 2022 tijdens het stappen aan de billen en borsten gezeten van drie vrouwelijke collega’s. Dat gebeurde in Breda. De man werd eind december 2022 op non-actief gezet nadat er meldingen van grensoverschrijdend gedrag over hem binnenkwamen. Dat meldt Omroep Brabant.

Tijdens een militaire oefening in Oirschot zou de man ook iemand hebben aangerand. In het bijzijn van een cadet vuurde de man een losse flodder af. De cadet heeft dankzij die actie tinnitus opgelopen. Op een later ogenblik deden de vrouwen aangifte van de betastingen aan billen en borsten. De volgende lichting cadetten hoefden, volgens de vrouwen, niet geconfronteerd te worden met het gedrag van de instructeur.

Geen voorwaardelijke straf 

Tegen de instructeur was er een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar geëist, plus een taakstraf van 160 uur. De militaire kamer was het daar niet helemaal mee eens. Zij zagen er geen heil in om de militair een voorwaardelijke straf te geven. De betastingen vonden immers al twee jaar geleden plaats en in de tussentijd is er niet meer iets soortgelijks voorgevallen. De militaire kamer vond een werkstraf van 160 meer dan voldoende.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk