Rijinstructeur die telefoon gebruikte tijdens les moet 1800 euro terugbetalen

Een leerling van een rijschool in Groningen was er na vijf lessen helemaal klaar mee. De instructeur zegde vlak voor de les af, nam tijdens een rijles verschillende koffiepauzes en was vooral veel met zijn telefoon bezig. De leerling eiste een andere rijinstructeur of zijn geld terug. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Een andere instructeur kwam er niet, dus stapte de leerling naar de Geschillencommissie voor Rijopleidingen. Daar eiste hij een bedrag van 1786,50 euro. De rijschool moet dit bedrag gaan betalen, want de commissie gaf de leerling gelijk.

Een pakket van dertig rijlessen 

De man schafte eind mei 2023 een pakket van dertig rijlessen aan voor het luttele bedrag van 2054 euro. De lessen werden meerdere keren door de instructeur afgezegd. De leerling noemde zijn instructeur ook erg warrig en onrustig. Tijdens de les was de man ook veel bezig met zijn telefoon. De leerling moest meerdere keren stoppen met rijden omdat de leraar koffie nodig had.

Inloggegevens theorieles 

De instructeur zou de leerling inloggegevens sturen voor de theorieles. Deze zijn echt nooit bij de leerling terechtgekomen.

Andere instructeur 

De leerling hoopte na enkele klachten een andere instructeur te krijgen, maar dat gebeurde niet. Daarop besloot de leerling om de nog openstaande lessen te annuleren. Het betaalde lesgeld wou hij echter wel terug. Het ging om een bedrag van 1786,50 euro.

Geschillencommissie voor Rijopleidingen 

Omdat de rijschool het bedrag maar niet betaalt, stapte de leerling naar de Geschillencommissie voor Rijopleidingen. De rijinstructeur gaf aan dat hij twee lessen kort van tevoren had afgezegd, maar verder herkende hij zich niet in de klachten. De codes van de theorielessen had hij niet doorgestuurd omdat de leerling liet weten te stoppen. De instructeur wil de codes alsnog wel geven. Hetzelfde geldt voor de rijlessen, de instructeur wil deze nog steeds wel geven.

De leerling heeft volgens de geschillencommissie wel een punt. Zij vinden het drinken van koffie tijdens de rijles en het bezig zijn met de telefoon niet nodig. Een instructeur kan zo niet goed opletten op zijn leerling. De instructeur is juridisch gezien ook de bestuurder van het voertuig en is aansprakelijk als er iets gebeurt.

Omdat de instructeur tekort is geschoten moet hij van de commissie het gevraagde bedrag van 1800 euro terugbetalen. Daar komt 77.50 euro aan klachtengeld bovenop.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk