Normal_unnamed__1___1_

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht opent binnenkort een nieuwe tentoonstelling. Met de tentoonstelling wil het museum een bijdrage leveren aan betere seksuele educatie voor iedereen. Op 9 november 2023 wordt de tentoonstelling Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent feestelijk geopend. De tentoonstelling is voor publiek te zien van 10 november 2023 tot en met 24 november 2024. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

Het Onderwijsmuseum wil het onderwerp normaliseren. Iedereen heeft een lichaam. Iedereen krijgt te maken met seksualiteit. De tentoonstelling is daarom relevant voor íedereen. Hoofd tentoonstellingen Janneke Pierhagen: "In de tentoonstelling kom je op een verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Als bezoeker bepaal je zelf wat je ontdekt én wat niet."

Maatschappij

De maatschappij is in voortdurende ontwikkeling en beïnvloedt de manier waarop we naar seksualiteit kijken. De aandacht voor diversiteit, of dit nu cultureel, religieus of seksueel is, groeit. Onderzoek vertelt ons dat het bij relationele en seksuele vorming om veel meer gaat dan dat ene hoofdstukje in de biologieboeken op school. Jongeren hebben behoefte aan aandacht voor de mentale en lichamelijke ontwikkelingen die zij door (gaan) maken. Aahhh..! laat zien dat het ook gaat over wederzijdse afstemming, plezier, twijfels en zelfbewustzijn.

Voorlichting

Daarnaast is er in de tentoonstelling specifiek aandacht voor de uitgebreide geschiedenis van seksuele voorlichting in het onderwijs. Als kenniscentrum op het gebied van onderwijsgeschiedenis laat het museum op gedegen wijze zien wat de invloed is van de maatschappij op relationele en seksuele vorming én hoe seksuele educatie van invloed is (geweest) op de maatschappij.

Alle generaties

Het is een generatie overstijgende tentoonstelling: de jongste bezoekers leren er over hun eigen (komende) ontwikkelingen. De oudere bezoekers worden daarnaast gestimuleerd na te denken over hun eigen voorlichting; en zich te positioneren in de wereld van nu. 

Programma

Voor de tentoonstelling Aahhh..! wordt samengewerkt met veel organisaties en instanties om meerdere invalshoeken van het onderwerp te belichten. De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 10 november 2023. Bij de tentoonstelling hoort een compleet programma aan lezingen, activiteiten en events dat aansluit bij de verschillende doelgroepen. Daarnaast is bij de tentoonstelling een uitgebreide educatieve programmering ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids