Sinds 2016 daalt het aantal oudere werknemers dat een cursus volgt

Ondanks de krappere arbeidsmarkt en latere pensioenleeftijd, neemt het aantal 55-plussers dat een cursus of opleiding volgt af. Sinds 2016 daalt het aantal oudere werknemers dat zich bij laat scholen. Dit meldt Trouw. 

Waar er in 2020 13,7 procent van de 56- tot 60-jarigen een cursus of opleiding volgde, volgde zeven jaar geleden nog 15,8 procent in de leeftijdsgroep een cursus of opleiding. Ook het aantal 61- tot 65-jarigen dat zich laat bijscholen daalt (van 12,4 procent in 2016 naar 11,4 procent in 2020). Een belangrijke reden voor de afname ligt bij de werkgevers. Zij willen hier minder vaak dan voorheen geld aan uitgeven. Ook zijn ze bang dat flexibele krachten na een cursus ergens anders aan de slag gaan.

Formele en informele scholing

Aan werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ligt het niet. Zij stimuleren werkgevers juist om een leercultuur te creëren voor hun werknemers. Maar waaraan ligt het dan wel? Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, vermoedt dat in het onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en arbeidsmarkt (Roa) alleen formele scholing is meegenomen en dat is iets waar oudere werknemers vaak niet op zitten te wachten. Hoofddocent Raymond Montizaan bij Roa en Maastricht University bevestigt dit, maar denkt niet dat de resultaten heel anders zouden zijn als informele scholing ook was meegenomen in het onderzoek. Werkgevers die veel formele scholing aanbieden, bieden ook veel informele scholing aan.

Trend veranderen

Als het aan VNO-NCW en MKB-Nederland ligt, stijgt de scholingsdeelname in de nabije toekomst weer. “Met een steeds ouder wordende beroepsbevolking zal de ruimte voor een tweede of derde carrière toenemen. Daardoor verwachten we dat deze trend in de toekomst zal veranderen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky