'Voor betere zwemveiligheid is volledig afdwingen ABC-diploma niet de oplossing'

Shiva de Winter: "In 1998 werd het oude zwemsysteem, waar veel ouders mee zijn opgegroeid, gewijzigd naar het Zwem-ABC. Door deze verandering blijven veel ouders denken dat je alleen aan diploma A en B al voldoende hebt. Toch wil zwembad Tijenraan in Raalte onder de noemer zwemveiligheid ouders verplichten het volledige ABC af te nemen, met de daarbij behorende kosten." Dat meldt de NSWZ. 

De Winter: "De Nationale Raad Zwemveiligheid, de grootste en enige door de overheid gesubsidieerde aanbieder van zwemdiploma’s, is voorstander van het Zwem-ABC. Ze houden hierbij geen rekening met de hoge kosten voor ouders en de kennis en kunde van het zwemonderwijs.

Blijven oefenen 

Het mag niet afgedwongen worden dat ouders, onder de noemer eigen bestwil, verplicht worden het diploma C af te nemen. Daarnaast is belangrijk dat kinderen blijven oefenen na het behalen van de diploma’s. Als dat niet gebeurd zullen kinderen figuurlijk achteruit zwemmen door het wegvallen van kennis.

Bewustwording en voorlichting 

Als het zwemdiploma C onder de aandacht moet komen, moet dat meer zijn dan ‘A’ voor aanleren, ‘B’ voor basisvaardigheden en ‘C’ voor het complete pakket. Ouders hebben daar weinig boodschap aan in deze dure tijden. Bewustwording en voorlichting is de enige manier om ouders te bewegen hun kind voor het diploma C op te laten gaan. Het afdwingen hiervan is niet de oplossing. ​​​​"

Door: Nationale Onderwijsgids