Zwemlessen onbetaalbaar in gemeente Zutphen

De Zutphense zwem- en waterpoloclub De IJsselmeeuwen biedt vanaf de zomer 2023 geen zwemlessen meer aan in Zwembad De IJsselslag. Hoge kosten en een groot verloop bij vrijwilligers zijn de belangrijkste oorzaken. De gemeente Zutphen, die eigenaar is van het bedrijf dat De IJsselslag beheert, geeft niet thuis. Dat meldt de NSWZ.

Het perspectief van De IJsselmeeuwen is er na de coronatijd niet beter op geworden. Wegens een reorganisatie, een leegloop aan vrijwilligers en een forse huurstijging van 62 procent over drie jaar, kan de zwemclub het niet meer opbrengen om volgend jaar zwemlessen te geven. Tevens zullen de kosten voor de ouders met 40 procent stijgen, wat betekent dat zwemlessen onbetaalbaar worden.

Belang van zwemveiligheid en betaalbare zwemlessen 

Blijkbaar is er niemand in de gemeente Zutphen die het belang van zwemveiligheid en betaalbare zwemlessen ziet voor de mensen die het anders niet kunnen betalen. Zullen meer gemeenten in Nederland op hun strepen gaan staan met gevolg dat zwemverenigingen het niet meer redden en zwemlessen laten vallen? Er moet ingegrepen worden om de kaalslag in de zwembranche en zwemlessen tegen te gaan.

Door: Nationale Onderwijsgids