Normal_stap-budget_wat_is_het_en_wat_kun_je_ermee

Dankzij de aangepaste Europese richtlijn ‘Transparante en voorspelbare hebben werknemers sinds deze week meer rechten op de werkvloer. Een van die rechten is gratis opleidingen volgen tijdens werkuren. Dit meldt NOS. 

In de nieuwe richtlijn staat dat er geen studiekostenbeding meer nodig is voor opleidingen die noodzakelijk zijn voor werknemers om hun werk goed te doen. In het beding wordt vaak afgesproken dat werkgevers opleidingsgeld kunnen terugvragen als werknemers hun contract eerder beëindigen dan is afgesproken.

Cursus tijdens werkuren

Een concreet voorbeeld is de vrachtwagenchauffeur: het is de verantwoordelijkheid van de chauffeur om zijn of haar vrachtwagenrijbewijs te halen. Maar als een werkgever van zijn werknemer vraagt om gevaarlijke stoffen te transporteren, dan moet die ervoor zorgen dat de chauffeur de certificaten daarvoor behaalt.
Voorheen konden werkgevers tegen een werknemer zeggen dat zij een cursus in het weekend konden volgen, maar door de nieuwe richtlijn verandert dat nu. Gemaakte cursusuren onder werktijd moeten worden doorbetaald. Sterker nog: cursussen moeten zoveel mogelijk onder werktijd gevolgd worden. En als dat niet gebeurt, worden de cursusuren beschouwd als werktijd.

Studiekostenbeding

Thijs van Liempd van Snijders Arbeidsrecht voorziet wel problemen bij werkgevers die jaren geleden zo’n studiekostenbeding hebben opgesteld met hun werknemers. Dat beding is nu namelijk niet meer gelding. “Dat heeft een grote impact en gaat tot veel irritatie leiden bij werkgevers. Die zeggen: als ik dit had geweten, had ik die opleiding niet betaald.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky