Zwembaden moeten in zoektocht naar nieuwe badmeesters open dag organiseren

Zwembad De Zwoer in Driebergen luidt als zoveelste de noodklok over een personeelstekort. Het zwembad kan de roosters niet meer vullen en dit gaat ten koste van de openingstijden. Dat meldt ANP Expert Support. 

Zwembaden proberen met vacatures mensen over te halen om badmeester te worden. Het zou veel meer helpen om ze het vak te laten beleven door ze een dag stage te laten lopen. Daarmee kan een zwembad laten zien hoe mooi het vak van badmeester is.

Vacatures 

De vele vacatures zijn niet te tellen. “Vind je het leuk om met mensen om te gaan,ben je graag buiten en zoek je flexibele werktijden? Lees dan verder...” Dit zijn de teksten die mensen moeten overtuigen te kiezen voor uren scherp zwoegen langs het bad.

Verantwoordelijkheidsgevoel 

Het beeld dat er bestaat rond het werk van badmeesters is dat het zwaar werk is, tussen de drukte van mensen in de hitte en voor een laag loon. Dat is zonde, want met het werk draag je als badmeester bij aan de recreatie van mensen. Ze kijken tegen je op omdat jij waakt over hun veiligheid. Als badmeester heb je autoriteit en bepaal jij wat veilig is en wat niet. Er is dus een hoog verantwoordelijkheidsgevoel nodig.

Communiceren 

Mensen die een dagje uit gaan, willen hoe dan ook een leuke dag. Als lifeguard draag je daar aan bij. Het is niet alleen stil in een hoekje staan en wegdrijven in het zweet, maar ook communiceren. Hierbij is humor een belangrijk onderdeel.

Dag stage lopen 

Wat zwembaden zouden moeten doen is mensen uitnodigen, om een dag stage te lopen en het werk aan de lijve te ondervinden. Allereerst zie je dan wat een mooi beroep lifeguard is, zonder af te gaan op de mooie woorden in vacatures. Zwembaden doen er goed aan een open dag te organiseren voor geïnteresseerden . Zo kunnen uiteindelijk meer zwembaden open blijven en dit draagt weer bij aan de zwemveiligheid.

Door: Nationale Onderwijsgids