'Omstanders moeten ook opletten om verdrinkingen te voorkomen'

Het mooie weer overspoelt Nederland en mensen zoeken massaal het water op. Reden voor menig belangenorganisatie om een waarschuwing uit de kast te trekken. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het over ‘cold shock’, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) roept op om nooit alleen het water in te gaan en weersites als Weeronline waarschuwen voor zonnesteken en verbranding. Dat meldt ANP Expert Support. 

Waar niet over geschreven wordt is het in de gaten houden van kinderen die beperkt of niet zwemvaardig zijn. Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn daar honderden vluchtelingenkinderen bij gekomen. Er moet rekening mee gehouden dat deze groep kinderen van tussen de 4 en 15 jaar niet of niet volledig kunnen zwemmen. De oproep om ouders goed op te laten letten mist zijn doel als omstanders ook niet gewaarschuwd worden dit te doen.

Maatje meenemen 

Ga nooit alleen open water in. Neem altijd een maatje mee dat een oogje in het zeil houdt. Met dat nadrukkelijke advies komt de NRZ in een nieuwe landelijke campagne. Doel is om het aantal verdrinkingen in natuurwater tegen te gaan.

Kleine doelgroep van kinderen 

Helaas beperkt de NRZ zich tot een kleine doelgroep van kinderen. Dit moet breder getrokken worden, want zwemveiligheid doe je samen, let op elkaar. Het zou goed zijn als de belangenorganisaties zich hierop focussen, zodat er een zo breed mogelijk publiek wordt aangesproken.

Door: Nationale Onderwijsgids