Zwembranche is niet klaar voor een nieuwe coronacrisis

Lockdowns, coronatoegangsbewijs, 1,5 meter afstand en kuchschermen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) somde ze allemaal op. Wel legde hij daarbij de nadruk dat er zoveel mogelijk geprobeerd moet worden om lockdowns te voorkomen. Dat meldt ANP Expert Support.

Minister Kuipers zegt dat iedere branche zelf verantwoordelijk is om, bij een uitbraak, verspreiding te voorkomen. De chaos die wat betreft zwemles en zwemveiligheid is ontstaan in capaciteit, wachtlijsten, personeelstekorten en achterstanden zijn fenomenaal groot.

Aandacht 

Door minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) wordt de aandacht van de problematiek rond zwemlessen en corona afgehaald in plaats van besproken. De vraag is of de commerciële zwembranche een nieuwe crisis gaat overleven.

Coronamaatregelen 

De branche wordt, onder leiding van minister Conny Helder, samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid in een keurslijf geduwd waar het totaal niet bij gebaat is. Door de focus van de coronamaatregelen af te halen kan de impact bij terugkeer van maatregelen extreem hoog zijn. Het siert de minister niet dat zij haar ogen sluit voor de schade die de branche heeft opgelopen tijdens en na de coronacrisis.

Informatievoorziening 

Het belangrijkste waar Den Haag aan moet werken is een goede informatievoorziening. Onder leiding van twee Kamerleden, Rudmer Heerema (VVD) en Michiel van Nispen (SP), wordt de informatie over de zwembranche uit de visie van de enige gesubsidieerde partij één-op-één overgenomen en werden de commerciële partijen vergeten. Laat de ondernemers die van levensbelang zijn voor de zwemles en zwemveiligheid ook spreken voor het te laat is.

Door: Nationale Onderwijsgids