'Zwemveiligheid staat bij gemeenten niet bovenaan het lijstje'

De Nederlandse politiek neemt steeds vaker besluiten om geld te besparen. Kinderen zijn hiervan de dupe, zeker als het gaat om zwemveiligheid. De nieuwe coalitie van de gemeente in Oldambt kijkt naar geld en wil een of meerdere zwembaden sluiten. Hierbij kijken zij niet naar de gevolgen. Dat meldt ANP Expert Support. 

De coalitie van de gemeente Oldambt is na maanden formeren trots op het feit dat zij eruit zijn. Bij een formatie horen doelen. Waaronder het voornemen om één of meerdere baden te sluiten uit financieel oogpunt. Hier dendert de politiek weer keihard langs hun taak heen. De belangrijkste prioriteit is het creëren van een veilige leefomgeving en daarbij horen goede faciliteiten als zwembaden.

Zwemvaardigheid oefenen 

Het lukraak roepen over de mogelijkheid om zwembaden te sluiten geeft weer eens aan hoe weinig kennis politieke kopstukken hebben van zwemveiligheid. De schade die ontstaat door deze beslissingen kan desastreus zijn. Kinderen moeten ook na het behalen van hun zwemdiploma de mogelijkheid krijgen hun zwemvaardigheid te kunnen oefenen. Daar helpt het sluiten van één of meerdere zwembaden niet bij.

Meer onderzoek 

Mijn oproep aan de politiek in Oldambt is hun voornemen in te trekken. De gemeente moet meer onderzoek doen met het oog op de zwemveiligheid en hoe ze zwemcapaciteit kunnen handhaven. Kinderen mogen niet de dupe worden van verkeerde politieke keuzes. In de gemeente Oldambt kan een begin worden gemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids