Handboek geeft tips over video's maken met je smartphone

Het handboek voor het filmen en vloggen met de smartphone ligt nu in de boekwinkels. Voormalig tv-journalist Geertje Algera heeft Professionele video’s maken met je smartphone (uitgeverij Nubiz) gepubliceerd. Algera heeft dit boek geschreven omdat ze vindt dat iedereen tegenwoordig een video met de smartphone moet kunnen maken. “Video is tegenwoordig een basisvaardigheid op de arbeidsmarkt, of je nu CEO bent of verpleegkundige, een video maken hoort er anno 2022 echt bij.” Dat meldt Geertje Algera. 

Algera maakte haar eerste smartphonevideo’s in 2014 toen ze in dienst was bij KRO-NCRV en de resultaten waren verbluffend. Twee jaar later startte ze haar eigen bedrijf als trainer en spreker en sindsdien volgden al meer dan 4000 mensen haar smartphonevideotraining. De simpele tips en tricks die zij zichzelf in de loop der jaren eigen maakte, wil ze in dit boek met iedereen delen. “Ik erger me aan alle wiebelvideo’s met onverstaanbaar geluid. Ze zijn werkelijk overal: op LinkedIn, maar ook op websites en YouTube-kanalen van grote organisaties en overheid.”

Smartphone 

“Zelf kwalitatief goede video’s maken voor je website of sociale media hoeft helemaal niet tijdrovend, duur of ingewikkeld te zijn. Met je eigen smartphone kun je in een handomdraai professionele video’s en vlogs maken,” aldus Algera. Uit onderzoek van Screenforce blijkt dat 94 procent van de Nederlanders een smartphone heeft, en deze professionele camera heb je bijna altijd bij je. 84 procent van de Nederlanders gebruikt de camera al voor fotografie, maar tegenwoordig kun je ook uitstekende video’s maken met de telefoon. Op het nieuws bij NOS en RTL zijn vrijwel dagelijks items te zien die met een smartphone zijn opgenomen, dezelfde iPhone of Samsung die veel mensen in hun broekzak hebben. 

Vloggen 

Ook vloggen komt in het boek aan bod. Algera merkt tijdens trainingen die zij geeft dat veel mensen huiverig zijn om zichzelf te filmen. “We hebben twee jaar thuisgewerkt, maar mensen vinden het nog steeds moeilijk zichzelf op beeld te zien”, constateert Algera. “Vloggen is voor veel mensen eng merk ik helaas. Dat vind ik jammer, want als persoonlijk contact niet mogelijk is, dan is een video de meest persoonlijke manier en effectieve manier om te communiceren.”

Verschillende tips 

In het handboek van Algera komen daarom ook tips voorbij over het gebruik van daglicht (“het mooiste licht”), make-up en het spreken op camera (“Doe alsof je met een bekende praat” is de allerslechtste tip ever). Ook wordt uitgelegd hoe je video’s inhoudelijk interessante maakt. “Niemand zit te wachten op ellenlange saaie video’s, houd het kort en krachtig,” aldus Algera. Ook is er uitgebreid aandacht voor korte video’s zoals Stories, Reels en TikToks. 

In Professionele video’s maken met je smartphone komen onder meer aan bod: de basisbeginselen van het filmen met de smartphone, accessoires die het filmen makkelijker kunnen maken, monteren met behulp van apps en de specifieke eisen van de verschillende sociale mediakanalen zoals LinkedIn, Instagram en Twitter. Waar nodig worden aparte tips voor Android en iOS (iPhone) vermeld. 

Door: Nationale Onderwijsgids