Nederlandse jongeren willen nog steeds graag hun rijbewijs halen

Nederlandse jongeren willen, in tegenstelling tot jongeren in andere landen, nog altijd heel graag hun rijbewijs halen. Dat blijkt uit cijfers van het CBR die ze, op verzoek, hebben doorgegeven aan Automobiel Management. Dit meldt Rijschool PRO.

In 2015 slaagden 187.461 jongeren van 17 tot 30 jaar in Nederland voor het rijexamen. In de daaropvolgende jaren nam dat steeds met rond de 5.000 per jaar toe. In 2018 was er een kleine dip, maar in 2019 werd er weer een record gehaald met 200.387 nieuwe geslaagden.

Twee lockdowns 

In het eerste coronajaar daalde dat aantal wel flink naar 150.210. “2020 geeft geen goed beeld vanwege die twee lockdowns, waardoor duizenden rijexamens niet door konden gaan”, licht een woordvoerster van het CBR toe.

Frankrijk 

In Frankrijk is er al jaren een duidelijke daling van het aantal jongeren dat hun rijbewijs haalt. Naast het chiptekort, dat de reden is voor de daling van het aantal autoverkopen, komt daar ook bij dat jongeren er toch niet in kunnen rijden. Daarom kopen zij geen auto’s. In Nederland zie je dus een heel ander beeld onder de 17 tot 30 jarigen, aldus het CBR. 

Door: Nationale Onderwijsgids