Rijlessen kosten gemiddeld 47 euro per uur blijkt uit onderzoek van het CBR

Voor het halen van het autorijbewijs betaal je gemiddeld 47,17 euro voor een uur rijles. Dit blijkt uit onderzoek van het CBR, waaraan ruim 2.300 geslaagde kandidaten hebben meegedaan in oktober. De genoemde prijs ligt dicht bij de gemiddelde prijs die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemt voor een uur rijles: 47,30 euro. De beide gemiddeldes liggen onder het bedrag van 50 euro, dat opleiders tenminste zouden moeten vragen volgens de berekening van vakblad Rij-instructie eind 2020. Dit meldt het CBR.

Een goede rijopleiding vergroot de kans op slagen en is ook belangrijk voor de verkeersveiligheid. Daarom werkt de rijscholenbranche hard aan kwaliteitsverbetering. Hierbij hoort een eerlijke lesprijs, zoals ook staat opgenomen in het advies van de commissie Roemer over de verbetering van de autorijscholenbranche.

Extra rijlessen

Uit het CBR-onderzoek van oktober blijkt ook dat kandidaten gemiddeld 43 uur rijles volgen voor het autorijbewijs. Dat is vijf uur meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2019. Mogelijk heeft dat te maken met een onderbreking van de opleiding door corona-lockdowns, waardoor extra lessen nodig zijn. Het zou ook kunnen dat kandidaten reageren op de oproep van het CBR om zich beter voor te bereiden op het praktijkexamen. Opvallend is in ieder geval dat het gemiddelde slagingspercentage van alle kandidaten voor het autopraktijkexamen in oktober op 51,6 procent lag, 2,5 procentpunt hoger dan in 2019.

Rijbewijstips 

Volgens het onderzoek van het CBR komen de totale kosten voor een rijbewijs uit op ongeveer 2.750 euro, ruim 300 euro meer dan in 2019. Naast de rijlessen zijn daarbij de benodigde examens, gezondheidsverklaring, pasfoto’s en rijbewijspasje inbegrepen. Al deze informatie gebruikt het CBR voor zijn rijbewijstips, die jongeren met hun ouders helpen om zich goed voor te bereiden op het behalen van het rijbewijs.

Klanttevredenheidsonderzoek 

Informatie over de kosten van het rijbewijs en het aantal rijlessen is belangrijk voor jongeren en hun ouders. Daarom heeft het CBR één maand aan alle geslaagde kandidaten voor het autorijexamen gevraagd naar de lesprijs en het aantal gevolgde lessen, als onderdeel van het dagelijkse klanttevredenheidsonderzoek. Dat gebeurde eerder in 2017 en 2019. Verder komt vakblad Rij-instructie begin volgend jaar met een nieuwe berekening van de prijs voor een autorijles.

Door: Nationale Onderwijsgids