Binnen een week 100.000 stemmen uitgebracht voor NS Publieksprijs

Binnen een week hebben volgens de stichting CPNB al 100.000 mensen hun stem uitgebracht voor de NS Publieksprijs. Het is nog niet eerder gebeurd dat in een dergelijk tijdsbestek zoveel stemmen zijn uitgebracht. In 2020 werden er in totaal in een maand tijd 160.000 stemmen uitgebracht, dit was toen een recordaantal.

De publieksprijs van de boekenbranche wordt sinds 1987 uitgereikt.

Stemmen

Lezers kunnen nog tot en met 17 november hun stem uitbrengen. De zes genomineerde boeken zijn: Bonuskind (Saskia Noort), Wen er maar aan (Maike Meijer), Ik ga leven (Lale Gül), Opgewekt naar de eindstreep (Hendrik Groen), Martien (Jan Dijkgraaf) en Derksen (Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman).

Ruud ten Wolde

Een opvallende outsider in de strijd lijkt het boek Ziek gelukkig van de overleden RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde te worden. Zijn familieleden en vrienden zijn online een campagne gestart om het boek aan de NS Publieksprijs te helpen. De roman van Ten Wolde kwam woensdag uit het niets binnen op de eerste plek van de bestsellerlijst.

Lobbyen heeft soms effect

Volgens het CPNB kan een niet-genomineerd boek winnen, mits het gaat om een werk dat oorspronkelijk in het Nederlands is verschenen. Het lobbyen voor een andere keuze dan de genomineerden heeft soms effect. In 2005 won op deze manier de Nieuwe Bijbelvertaling de NS Publieksprijs. Het lukte schrijver Frank Krake met zijn boek De Laatste Getuige in 2018 bij de laatste zes boeken te belanden, dankzij een intensieve campagne die hij voerde.

Door: ANP