CBR verwacht dat de wachttijden voor praktijkexamens flink oplopen

De wachttijden voor praktijkexamens bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) lopen de komende tijd waarschijnlijk flink op. Het CBR streeft ernaar dat de reserveringstijden begin volgend jaar niet langer zijn dan tien tot veertien weken, schrijft demissionair minister Barbara Visser. Het gebruikelijke niveau daarvoor ligt op zeven weken. Dat doel wordt waarschijnlijk aan het einde van 2022 weer bereikt.

De minister verwacht dat de druk op de praktijkexamens oploopt omdat weer meer mensen hun theorie-examen kunnen doen. Het theoriecertificaat is nodig voordat iemand praktijkexamen doet. Eerder was de capaciteit voor theorie-examens beperkt omdat examenzalen vanwege de coronaregels niet volledig benut konden worden. Nu steeds meer mensen slagen voor hun theorie-examen, kunnen ook meer mensen afrijden.

Examenachterstanden

Door de twee lockdowns zijn er grote examenachterstanden ontstaan bij het CBR. Volgens de organisatie moeten nog 302.750 praktijkexamens worden ingehaald. Met de gemiste theorie-examens erbij, komt het totale aantal in te halen examens uit op 630.775. Per maart van dit jaar zijn al ruim 130.000 extra theorie-examens afgenomen.

Door: ANP