NPO Cultuur presenteert vanaf mei culturele programma’s voor kinderen

NPO Cultuur presenteert vanaf mei culturele programma’s op de jeugdzenders NPO Zapp en Zappelin. Kinderen maken op laagdrempelige wijze kennis met cultuur: via dans, muziek, beeldende kunst, theater en cabaret. Vanaf de meivakantie tot en met de zomervakantie op tv bij NPO Zapp en Zappelin, maar ook via podcasts, websites, apps en de social media kanalen van de zenders. De programma’s worden gerealiseerd dankzij het NPO Actieplan Cultuur dat een alternatief podium biedt aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. Dit meldt NPO. 

De programmering trapt in mei af met een onlineserie van het Klokhuis: Fake It Till You Make It, waarin kinderen praktische tips en voorbeelden krijgen hoe ze zelf theater kunnen maken. Bij NPO Zappelin leren de allerkleinsten van het Rotterdamse gezelschap Xclusiv Company spelenderwijs dansen. Ze maken kennis met verschillende dansstijlen. Op muzikaal gebied ontdekken zij aan de hand van acht bekende popnummers wat voor soorten muziekstijlen er zijn. Voor de oudere kinderen is er op NPO Zapp volop aandacht voor theater. En theatermaker Sarah gaat in een podcast samen met kinderen op zoek naar de waarheid achter een mysterie. Bekijk hier het volledige programmaoverzicht.

Open call van Het Klokhuis

In het kader van het NPO Actieplan Cultuur zijn theaterauteurs gevraagd om een Klokhuissketch te schrijven; auteurs die dat nog niet eerder deden, maar het wel willen en kunnen. De afgelopen weken heeft de dramaredactie van Het Klokhuis alle 389 scènes gelezen die door de auteurs zijn ingezonden. Een scène/sketch/lied bij Het Klokhuis is kort, biedt tegengeluid bij de reportages, zet met humor hoofden open, biedt troost, duidt emoties en filosofeert. Uit de ingediende sketches zijn twintig scènes gekozen die worden vergoed.

Door: Nationale Onderwijsgids