Leesweken van de Kinderjury zijn gestart: welk kinderboek is favoriet?

Gisteren is de Kinderjury officieel van start gegaan met de Leesweken. In deze 10 weken, die lopen van 3 maart tot en met 9 mei kunnen alle kinderen in Nederland bepalen wat hun favoriete boek is. Om hen daarbij te helpen zijn twee tiplijsten opgesteld, verdeeld in twee leeftijdscategorieën. Gedurende de Stemweek van 10 tot en met 16 mei kunnen alle kinderen vervolgens stemmen op dit boek. Dit meldt de Kinderjury.

Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen met elkaar welke boeken de winnaar worden van de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek. Een team van professionals uit de jeugdboekenbranche stelt ieder jaar een lijst op van 50 titels voor kinderen die kunnen dienen als inspiratie en houvast. Deze lijst bestaat uit 25 titels voor de leeftijdscategorie van 6-9 jaar en 25 titels voor de leeftijd van 9-12 jaar.
 
De Leesweken vinden dit jaar plaats van 3 maart tot en met 9 mei. Vervolgens krijgen de kinderen een week de tijd om te stemmen op hun favoriete boek in de Stemweek van 10 tot en met 17 mei. Op 23 juni tenslotte wordt de winnaar van de lezersprijs van de Kinderjury bekendgemaakt. Op de website van de Kinderboekenweek staat de volledige lijst voor de Kinderjury 2021.
 
Vorig jaar was De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths, de winnaar in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Vet koel – Het leven van een Loser van Jeff Kinney.
 
De Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Het is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids