Boekverkopers: Premier Rutte, help ons te heropenen

De Koninklijke Boekverkopersbond wil snel met premier Mark Rutte in gesprek over een wijze waarop de boekwinkels weer open kunnen, eventueel gefaseerd. Persoonlijk bezorgen en afhaalloketten zetten geen zoden aan de dijk en de financiële nood wordt steeds groter, zegt de organisatie.

"De gemiddelde omzetstijging na opening van het loket is vrijwel nihil, terwijl de administratieve druk toeneemt. Uit een peiling van vandaag blijkt dat 60 procent van de boekverkopers in Nederland binnen drie maanden ernstige liquiditeitsproblemen verwacht", schrijft directeur Anne Schroën donderdag aan de minister-president.

In 2020 daalde de omzet bij een derde van de fysieke boekwinkels al met meer dan 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat kwam vooral door de lockdown in december, het cadeauseizoen.

De problemen zullen ook niet tijdelijk zijn, waarschuwt de bond: "Uit internationaal onderzoek blijkt dat als een boekhandel verdwijnt, er geen nieuwe voor terugkomt. Dat betekent dat in de komende weken al een forse verschraling van het aantal boekhandels in Nederland zichtbaar zal worden: ondernemers kondigen aan hun deuren te gaan sluiten."

Door: ANP