Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke) winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlands Taal op NPO Radio 1 is bij de prominenten gewonnen door Jean-Marc van Tol. De Fokke & Sukke-tekenaar maakte in totaal zeven fouten.

Het evenement werd dit jaar gepresenteerd vanuit de studio in Hilversum. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om vanaf locatie uit te zenden en dat betekende dat de tien deelnemende prominenten het dictee in hun eigen huiskamer mochten maken. Zij namen het op tegen tien luisteraars van het KRO-NCRV programma De Taalstaat.

De winnaar kwam uit die laatste groep en werd luisteraar Olav van Kessel. Hij maakte twee fouten. Gemiddeld werden er 10,4 fouten gemaakt. Bij de prominenten het meest: gemiddeld 13.

Tussen de bekende Nederlanders zaten naast Jean-Marc van Tol onder anderen radiopresentator Jurgen van den Berg, programmamaker Catherine Keyl, politica Sylvana Simons, columnist Sheila Sitalsing, cabaretier Ronald Snijders en radio-dj Domien Verschuuren.

Het dictee werd voorgelezen door oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Hij zorgde voor een tekst die betrekking had op het nieuws van "dit roerige jaar".

Door: ANP