Bijles en huiswerkbegeleiding wint nog steeds aan populariteit

In Nederland krijgen meer dan een miljoen kinderen bijles of huiswerkbegeleiding. Sommige leerlingen krijgen deze bijles op school, maar velen zijn kind aan huis bij een particulier huiswerkinstituut, waarvan er ondertussen bijna 500 zijn. Dit meldt BN De Stem.

Diana Teunissen, van huis uit docent Nederlands, is directeur van het Huiswerkbegeleidingsinstituut Etten-Leur. In 2008 begon ze met bijles geven aan vier leerlingen en ondertussen heeft haar instituut twee locaties waar in totaal aan 190 leerlingen begeleiding wordt gegeven. Met een team aan coaches begeleid Teunissen de leerlingen op allerlei manieren. Dit kan gaan om bijlessen in een bepaald vak, of juist om het leren plannen van huiswerk. Volgens Teunissen gaat het vooral om structuur. De meeste kinderen zijn gemotiveerd om hard te werken, of worden dat wanneer ze doorkrijgen dat ze er vooral zelf baat bij hebben.

Volgens Teunissen zijn er verschillende redenen waarom de huiswerkinstituten zo populair zijn. Vaak zijn het ouders die willen dat hun kinderen bijles krijgen, maar Teunissen vertelt dat het ook verrassend vaak de kinderen zelf zijn die er om vragen. “Ze zijn gemotiveerd omdat ze zelf merken dat ze op school achter lopen of het niet gaan redden. Plus dat er veel kinderen zijn die simpelweg niet bij hun ouders kunnen aankloppen met vragen over huiswerk. Die zijn aan het werk of kennen de huidige leermethodes niet.”

Ook de afgelopen maanden schreven zich weer veel nieuwe leerlingen in, maar of dit te maken heeft met de coronacrisis en de leerachterstand die sommige leerlingen daardoor opliepen durft Teunissen niet te zeggen.

Door: Nationale Onderwijsgids