Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Deze week is de campagne 'Sturen zonder Gluren' van de ANWB van start gegaan. Hierbij dagen kinderen hun ouders uit om 30 dagen lang hun mobiele telefoon niet te gebruiken in het verkeer. Afgelopen dinsdag is het startsein gegeven op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag. Een aantal basisschoolleerlingen was hierbij aanwezig. Dat meldt de ANWB.

Sinds juli dit jaar is appen op de fiets verboden. Toch wordt het nog veel gedaan, zowel op de fiets als in de auto, waardoor het aantal verkeersslachtoffers stijgt. Onderzoek van de ANWB toont aan dat 46 procent van de Nederlanders weleens tijdens het rijden de smartphone gebruikt. Daarnaast zien kinderen hun ouders regelmatig appen in het verkeer. De wet is er, maar het gedrag is moeilijk af te leren. De campagne 'Sturen zonder Gluren' is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Raad van Kinderen. Deze bestond dit keer uit basisschoolleerlingen uit Amsterdam. 
 
Het bijzondere van de campagne is dat het gaat om samenwerking tussen ouders en kinderen. Kinderen dagen hun ouders uit om 30 dagen lang hun mobiele telefoon niet te gebruiken in het verkeer. Het werkt door middel van een beloningssysteem waarvoor een kalender ontworpen is die wordt verspreid via de Kampioen, ANWB-winkels, de Wegenwacht en verkeerslessen van Streetwise. Na elke dag dat ouders en kinderen op de fiets of in de auto niet afgeleid raken door hun telefoon mogen ze een vakje van de kalender openen. Als het gelukt is, maken ze aan het eind kans op een prijs. De campagne loopt tot het einde van het jaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids