Normal_rijles__rijschool__cbr

Op dinsdag 12 maart 2019 vergadert de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 18.00 uur tot 21.00 uur over de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Namens het kabinet is minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aanwezig. Dit meldt de Tweede Kamer.

Situatie bij het CBR

Op dit moment zijn er erg lange wachttijden bij het CBR voor het krijgen of verlengen van een rijbewijs. Die wachttijd kan oplopen tot meer dan vier maanden. Dat komt onder andere doordat er in 2018 heel veel meer gezondheidsverklaringen zijn aangevraagd dan het jaar daarvoor en door de overgang naar een nieuw digitaal systeem bij het CBR.
 

Gezondheidsverklaringen

Om een rijbewijs te krijgen is een gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, wanneer je 75 jaar of ouder bent, of wanneer je een medische beperking of gezondheidsklachten hebt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ook mensen met een buitenlands rijbewijs die in Nederland wonen en een Nederlands rijbewijs aanvragen, moeten een gezondheidsverklaring aanleveren. In veel gevallen is ook een keuring door een arts nodig. Vervolgens wordt het resultaat van die keuring beoordeeld door het CBR, en ook dat duurt op dit moment te lang. Bij het CBR controleert medisch personeel de ingevulde gezondheidsverklaringen, de zogenaamde medische beoordeling.
 

Verkorten van de wachttijden

Om de wachttijden te verkorten heeft het CBR een aantal maatregelen genomen. Beroepschauffeurs krijgen voorrang bij hun aanvragen, er is extra medisch personeel aangetrokken om de verklaringen te controleren en mensen die al langere tijd wachten op hun rijbewijs en waarvan het rijbewijs op korte termijn verloopt worden met voorrang  geholpen. Ook wordt het digitaal aanleveren van de gezondheidsverklaring gestimuleerd.  
 
Het CBR werkt aan een verdere digitalisering van de procedures, maar dat kost meer tijd dan aanvankelijk werd gedacht.