Logo_gezonde_school_logo

Deze week vond het eerste landelijke congres Gezonde School plaats. Op Landgoed Zonheuvel in Doorn kwamen circa 450 geïnteresseerden uit het po, vo en mbo bij elkaar om zich te laten inspireren door het programma Gezonde School. Muzikant/cabaretier Tim Van Wijngaarden bracht het publiek in de stemming met mooie liedjes en rake observaties over Gezonde School. Het plenaire gedeelte bestond uit een inspiratiesessie van filosoof Bart van den Belt en hoogleraar Sociale Geneeskunde Mai Chin A Paw.  Dit meldt Gezonde School.

Na het plenaire gedeelte schoven de deelnemers aan bij workshops over uiteenlopende onderwerpen. Zo kon men kiezen uit een workshop Vitaal burgerschap in het mbo, een informatiebijeenkomst over de subsidieregeling Jong Leren Eten en een workshop over gameproblematiek en gezond beeldschermgedrag op school. In totaal zijn 33 workshops gegeven. “Zo leuk dit, deze dag en dit programma. Dit voelt als een beloning voor mijn 10 jaar betrokkenheid bij Gezonde School”, aldus een bezoeker van het congres.
 

Inspiratieprijs Gezonde School 2018 uitgereikt

 
Een belangrijk onderdeel van de dag was de uitreiking van de Inspiratieprijs Gezonde School. 22 scholen deden mee aan de verkiezing van de beste Gouden Tip op het gebied van een gezonde leefstijl op school. In totaal zijn ruim 3.000 stemmen via Gezondeschool.nl uitgebracht. De drie scholen met de meeste stemmen stapten deze dag het podium op en toonden een speciaal gemaakt filmpje over hun Gouden Tip.
 
Arianne Westhuis, programmaleider Gezonde School en juryvoorzitter, maakte vervolgens de winnaar van de Inspiratieprijs Gezonde School bekend. MBO-ambassadeur Sil de Weerd reikte de cheques uit. Het Zone.college uit Almelo met de Gouden Tip ‘Een rookvrije generatie is het werk van allen’ ging naar huis met de cheque van 1000,- euro om de tip verder te ontwikkelen binnen de school. 
 
Ook de tweede en derde plaatsen gingen niet met lege handen naar huis. Het Blariacumcollege uit Venlo met de Gouden Tip: Dynamisch Schoolplein kreeg een cheque overhandigd van 500,- euro en Obs jongLeren uit Drunen met de Gouden Tip: ‘JongLeren in de tuin, het hele jaar rond’, ging naar huis met 250,- euro. Meer informatie over het congres en de Inspiratieprijs op de website van Gezonde School.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids