Normal_sabrimuller13jaardeelnemeruitcyberpipilot2016demonstreertzijneindproject

Voor basisschoolleerlingen is er een nieuw lesprogramma om te leren programmeren. Na een pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, wordt het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek gelanceerd. Dit meldt Cybersoek. 

In eerste instantie is het programma bedoeld om basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 te leren programmeren. De lessen zijn zo opgezet dat leerlingen geen specifieke voorkennis nodig hebben en elke docent er zonder hulp of uitleg mee aan de slag kan. Met het lesprogramma leren kinderen omgaan met hardware en software, en worden ze gestimuleerd creatieve technische oplossingen te bedenken. 
 
Vanaf maart 2016 werd het als naschools lesprogramma aangeboden aan talentvolle kinderen uit groep 8 van drie basisscholen in de Indische Buurt. Tevens vond een sessie met basisschoolleerkrachten plaats, om te toetsen of de lesstof voor hen duidelijk en praktisch was. In tien lesmiddagen leerden zij onder meer hoe ze eigen minispelletjes op Minecraft konden programmeren, een robotauto, slimme thermostaat of camera konden bedienen, of lampjes aan en uit konden zetten. Studenten van de UvA en medewerkers van XS4ALL fungeerden als docenten.
 
Na de pilot is het programma doorontwikkeld tot het lesprogramma CyberPi vanuit een samenwerking van stichting Cybersoel, XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam. Dit past ook bij de plannen van de overheid om van programmeren een verplicht vak te maken in het basis- en voortgezet onderwijs in 2020. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids