Normal_examen__examens__eindexamen__blokken__examenhal__scholieren

Volgens taalscholen is er een lange wachtlijst voor statushouders die een inburgeringsexamen willen afleggen. Examinator DUO hoort weinig klachten over lange wachttijden, maar zet wel extra examenmogelijkheden in. Dit meldt Reporter2021 van KRO-NCRV.

En is het examen eindelijk gedaan, na soms wel drie maanden wachttijd, dan duurt het vaak ook nog weken voordat de examens zijn nagekeken. Enkele taalscholen melden dat de maximale termijn van 8 weken die DUO daar zelf voor stelt, geregeld wordt overtreden. Er zijn niet alleen veel nieuwe inburgeraars die examen willen doen, de drukte loopt ook op door herkansers, vooral bij het examen begrijpend lezen.
 
Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen zichzelf ver van te voren gaan opgeven zonder dat ze weten of ze tegen die tijd al klaar zijn voor het examen. Hierdoor is er weer een grotere kans dat ze het examen niet halen. DUO merkt weinig van de wachtlijstproblemen, maar heeft toegezegd dat er extra examenmogelijkheden komen op avonden en op zaterdagen.
 
Minister Asscher stelt in een reactie dat het belangrijk is dat nieuwkomers integreren in de samenleving. Hij gaat met DUO in gesprek over de klachten van de taalscholen. “Als mensen door wachttijden aantoonbaar hun termijn van drie jaar niet halen, wordt voor hen de inburgeringstermijn verlengd.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids