Normal_hogeschool_windesheim

 Op 2 juni 2016 organiseert hogeschool Windesheim samen met de cultureel en educatief centrum De Nieuwe Liefde het programma De Asielzoekmachine. In dit programma staat het Nederlands asielbeleid centraal. Hoe werkt het en hoe zouden we willen dat het werkt als het gaat om taal, opleiding en werk? Dit meldt hogeschool Windesheim. 

Zolang vluchtelingen geen status hebben mogen ze geen Nederlands leren, niet werken, geen bijdrage leveren aan de samenleving. Een periode – die lang kan duren – van dagen vullen met leegte. Kan dat niet anders? Steeds vaker lezen we over vluchtelingen die diploma’s in eigen land hebben behaald, werkervaring hebben maar met die kennis en kunde niet aan de slag mogen. Is dat geen weggegooid kapitaal? Vluchtelingen willen graag iets terug doen voor wat ze ontvangen, maar veelal mag en kan het niet vanwege regelgeving. Hoe kunnen vluchtelingen sneller integreren en deel uitmaken van de samenleving door middel van taal, opleiding, diploma en werk? Welke belemmeringen zijn er en hoe kan het wel?

In het programma de Asielzoekmachine gaan we kijken hoe het ook kan, samen met het COA, inwoners, studenten, de stichting voor vluchtelingstudenten UAF, vluchtelingen en werkgevers. En met de initiatiefnemers van de Asielzoekmachine Eefje Blankvoort en Els van Driel.Als bezoeker word je in een beeldend en informatief programma gevoed, om daarna in brainstormsessies nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken.

Het programma vindt plaats op donderdag 2 juni, vanaf 13.30 uur bij Windesheim in Zwolle, in gebouw S en is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, beroepsmatig of als vrijwilliger. Als vluchteling, student of als betrokken inwoner. Meer informatie is te vinden op asielzoekmachine.nl en windesheimindialoog.nl

© Nationale Onderwijsgids