Logo_banner_nieuwsbrief

Op donderdag 4 februari zijn 120 Utrechtse scholieren naar de IPON beurs gekomen voor de ION DeBattle! Een aantal geselecteerde leerlingen gingen op het hoofdpodium van de Jaarbeurs de strijd met elkaar aan. De leerlingen discussieerde over verschillende stellingen zoals "mijn school moet sneller digitaliseren" en "digitaal leren is beter dan instructie van de leraar” met als overkoepelend thema "Hoe digi-wijs ben jij?!". Dit deden zij niet alleen met elkaar, maar ook met een aantal mensen uit het bedrijfsleven en bekende Nederlanders, zoals Henkjan Smits en Claire Boonstra. Dat meldt Innovatief Onderwijs Nederland (ION).

Voorafgaand aan de ION DeBattle hadden de leerlingen op school les gekregen over wat digitalisering daadwerkelijk inhoudt. Aansluitend werd er een workshop gegeven over discussiëren in samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL), deze lessen worden inhoudelijk ondersteund door Thomas en Charles.

Mede door de winnaar van de ION DeBattle, Paul van het Gregorius College, kwamen er veel leuke discussies los. Paul had een uitgesproken mening over digitaliseren van onderwijs. "We vinden onmenselijke aspecten nu nog eng, maar straks worden computers even menselijk als wij en dan is het niet meer eng” en “We kijken nu alleen maar wat het internet kan doen, maar software wordt steeds slimmer. Een computer kent jou straks super goed en kan je precies helpen met wat jij nodig hebt”, zijn een paar quotes van Paul. De adviezen van de leerlingen tijdens de ION DeBattle zijn gebundeld in een manifest.

Paul heeft als debat-held een mooi prijzenpakket voor zijn school gewonnen, waaronder een 3D bril en een ION QuickScan. Deze scan van Stichting ION bestaat uit een QuickScan van Stichting ION, een AV scan van Active Group, een GoFuture abonnement van Serious Game Media en Kuseema en een ICT kwaliteit & kosten advies van Veltwerk.

Stichting ION wil digitalisering in het voortgezet onderwijs versnellen en het mogelijk maken om ICT effectief te integreren in de onderwijssector met als doel scholen te ontzorgen op gebied van ICT. De ION DeBattle is een initiatief van Stichting Innovatief Onderwijs Nederland (Stichting ION). 

© Nationale Onderwijsgids