Normal_rijksmuseum

In september organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam twee studiedagen voor docenten uit het voortgezet onderwijs. De studiemiddagen zijn allereerst bedoeld voor leraren geschiedenis en kunst die les geven aan examenklassen in hun vak. Tijdens de studiemiddag verdiepen de deelnemers zich in het examenonderwerp van dit jaar en doen inspiratie op hoe zij hun leerlingen kunnen voorbereiden op hun eindexamen. Dit meldt het Rijksmuseum.

Voor het examen geschiedenis nieuwe stijl staat dit jaar De Republiek (1515-1648) centraal. Jeroen van Vliet zal de deelnemers meer vertellen over het thema aan de hand van beelden uit de collectie van het museum. Van Vliet is voormalig geschiedenisleraar en nu conservator in het museum. De middag start met een college in het auditorium in het museum. Daarna volgt een rondleiding door het museum waarbij de deelnemers objecten die tijdens het college getoond werden nader kunnen bekijken.

Pieter Roelofs, conservator 17e eeuwse kunst, neemt het college voor de kunstdocenten voor zijn rekening. Een van de onderwerpen die dit jaar centraal staan op het examen kunst algemeen (Havo) is de Hofcultuur uit de 16e en 17e eeuw. Roelofs zal in zijn college verdieping geven over het onderwerp en enkele voorbeelden uit de collectie van het museum tonen. Aansluitend volgt een rondleiding waarbij deze en andere objecten te zien zijn.

De kosten voor beide studiemiddagen zijn 50,- euro per persoon. De studiedag leraren geschiedenis vindt plaats op 16 september en de studiedag leraren kunst op 18 september. De middagen eindigen met een netwerkborrel. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van het Rijksmuseum.

© Nationale Onderwijsgids