Zeldzaam als leerlingen een koprol kunnen, want de motoriek gaat achteruit

Uit een landelijk bewegingsonderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met de motoriek van basisschoolleerlingen. Het lukt 20 procent van de kinderen niet om een koprol te maken.  Kinderen uit de provincie Flevoland blijken hier nog net iets slechter in te zijn dan kinderen elders in het land. Ook in Groningen en Friesland scoren ze iets slechter dan het landelijke gemiddelde. Dat meldt Omroep Flevoland.

1300 basisscholen door heel Nederland hebben meegedaan aan het bewegingsonderzoek. Dat zijn in totaal 230.000 leerlingen.  Eén op de vijf kinderen kan dus geen koprol maken of rijdt met de fiets sneller tegen een obstakel aan, zo stelt onderzoeker Sanne de Vries.

Kinderen uit Flevoland, Groningen en Friesland scoren het slechtst 

De onderzoekers keken ook naar de verschillen per provincie. In Flevoland, Groningen en Friesland blijken kinderen te wonen die minder goed kunnen bewegen dan de rest van de basisschoolleerlingen in Nederland. “Wellicht is er geen gymleraar op school beschikbaar. Zelfs als kinderen op een e-bike naar school komen kan dit al een probleem opleveren voor hun motoriek”, aldus De Vries.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Beeld: Kornelis Walma