VVN Praktisch Verkeersexamen trapt af met wedstrijd over fietshelmen

De komende weken zullen ruim 170.000 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 deelnemen aan het VVN praktisch verkeersexamen, een initiatief dat cruciale fietsvaardigheden, zoals hand uitsteken bij het afslaan en veilig navigeren in het verkeer benadrukt. Dit examen, dat voor de meeste scholen plaatsvindt tussen april en juni, brengt kennis en vaardigheden in de praktijk op een gestructureerde wijze. De aftrap van dit belangrijke evenement zal plaatsvinden op donderdag 4 april 2024 bij basisschool K.B.S Wolderweide in Harderwijk. Kinderwethouder Tom Okkema zal het startsein geven samen met rapper Danny Dijkhuizen, alias Flinke Jongen, die voor een opzwepende opwarming zal zorgen. Dat meldt VVN. 

Het navigeren door het verkeersdoolhof is, door de toenemende drukte van verschillende voertuigen op de weg en het fietspad, een steeds moeilijkere uitdaging. Vooral complexe handelingen zoals links afslaan vergen extra aandacht, waarbij het noodzakelijk is om over de linkerschouder te kijken, de arm uit te steken en vervolgens veilig de afslag te nemen. Ook het oversteken van kruispunten, het begrijpen van voorrangsregels en het inschatten van verkeerssituaties vereisen goede oefening en verkeersinzicht. Het VVN Verkeersexamen gaat dan ook verder dan alleen het kennen van verkeersregels; het is gericht op het aanmoedigen en aanleren van veilig gedrag in het verkeer.

Fietsongevallen 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) benadrukt dit jaar de cruciale rol van fietshelmen in de verkeersveiligheid. De laatste jaren heeft Nederland een toename gezien van het aantal fietsers, maar helaas ook een stijging van het aantal fietsongevallen. In 2022 waren er 290 dodelijke fietsslachtoffers en 5.810 ernstig gewonde fietsers, wat een zorgwekkende trend is. Een fietshelm kan het risico op ernstig of dodelijk hersenletsel aanzienlijk verminderen. Volgens onderzoek hebben fietsers die een helm dragen ongeveer 60 procent minder kans op ernstig hersenletsel en ongeveer 70 procent minder kans op dodelijk hersenletsel bij een ongeval, vergeleken met fietsers zonder helm. Als de helft van alle Nederlandse fietsers een helm zou dragen, zou dit jaarlijks naar schatting ongeveer 50 verkeersdoden en 800 ernstig gewonden kunnen voorkomen.

Fietshelmen beschikbaar stellen 

VVN hoopt het gebruik van fietshelmen te stimuleren door dit jaar tijdens het VVN praktisch verkeersexamen fietshelmen beschikbaar te stellen op drie scholen in Harderwijk, Naarden en Amsterdam. Daarnaast organiseert VVN een ontwerpwedstrijd. Deze wedstrijd, genaamd 'Ontwerp je Eigen Fietshelm', biedt kinderen de kans om creatief bezig te zijn terwijl ze leren over het belang van veiligheid in het verkeer en wat zij zelf kunnen doen om dit te verbeteren.

Door: Nationale Onderwijsgids