Normal_rss_entry-398799

Joodse scholen in Amsterdam gaan vrijdag niet open. Dat bevestigt de schoolorganisatie Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider na berichtgeving van Het Parool en AT5. Of het om een voorzorgsmaatregel gaat of dat er een concrete dreiging is, wil de school niet zeggen. Of de scholen volgende week weer opengaan, is niet duidelijk.

Het Cheider is een van de joodse scholen in de stad. Het besluit geldt ook voor de basisschool Rosj Pina en de middelbare school Maimonides. Alle drie de scholen zijn in de Amsterdamse wijk Buitenveldert.

Extra veiligheid

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat via haar woordvoerder weten dat ze nauw contact heeft met de Joodse gemeenschap in haar stad en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij zijn extra alert sinds het begin van de oorlog in Israël en de Gazastrook. "Waar nodig nemen we extra veiligheidsmaatregelen, zichtbaar en onzichtbaar. Dat geldt ook voor Joodse instellingen in het hele land. Vrijdag is ook een dag van extra alertheid. Dat neemt niet weg dat er grote gevoelens van onrust en angst leven in de Joodse gemeenschap. Daar zijn we ons zeer van bewust."

Demonstratie

In Den Haag zijn het een Joods kinderdagverblijf en een Joodse buitenschoolse opvang. Of die vrijdag open zijn, wil de Haagse rabbijn Shmuel Katzman om veiligheidsredenen niet zeggen.

De radicaalislamitische Palestijnse beweging Hamas heeft moslims opgeroepen vrijdag te demonstreren om de Palestijnen te steunen. Het CIDI zegt dat er onder joodse Nederlanders "absoluut angst" voor antisemitische incidenten is.

Hamas voerde ongeveer een week geleden vanuit de Gazastrook een grote aanval uit op Israël. Het leger van dat land voert vergeldingsacties uit. Duizenden mensen aan beide zijden zijn om het leven gekomen.

Door: ANP