Normal_carnival-mask-on-colorful-blur-background-2022-12-16-12-21-30-utc

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ervoor zorgen dat basisschoolscholieren die carnaval vieren, een extra week krijgen voor de doorstroomtoets (CITO) in groep 8. Op deze manier hoeven de leerlingen niet een belangrijke toets te maken rond het traditionele carnaval. Dit meldt het AD.

D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks-PvdA en BBB doen deze oproep aan demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) , die eerder besloten had om de doorstroomtoets door te laten gaan tijdens deze periode.

D66-Kamerlid Kiki Hagen, initiatiefnemer van de oproep en oud-lerares, zag dat leerlingen de doorstroomtoets een spannend moment vonden. “Het is beter om dat niet samen te laten vallen met zo’n groot evenement als carnaval.”

Het termijn om de toets af te nemen is wettelijk vastgelegd tussen 5 en 16 februari, een periode die midden in de carnavalsperiode valt. Het feest wordt namelijk van 11 tot en met 13 februari gevierd, maar wordt op scholen al vaak vanaf 9 februari ingeluid. Carnaval-provincies zijn hier dus niet zo blij mee.

Tradities

Toenmalig minister Dennis Wiersma constateerde in juni dat de afnameperiode en het carnaval wel vaker overlappen. Hij stelde dat scholen ruim de tijd hebben om de doorstroomtoets af te nemen voordat de feestperiode begint. Ook Paul stelde afgelopen maand dat scholen ‘alle ruimte’ hebben. “En die week is ook gewoon een schoolweek waarin les moet plaatsvinden en waarin we niet met zijn allen buiten aan het spelen zijn.”

CDA-Kamerlid René Peters gelooft dat de vervangede minister een verkeerd beeld heeft van het carnaval. “Er zit een hele cultuur omheen. De Prins Carnaval gaat op bezoek bij scholen, er worden dansjes geoefend. Mijn dochter is er maanden mee bezig.”

Scholen, gemeenteraadsleden en carnavalsverenigingen vinden dat er veel onbegrip is in de politie voor traditionele evenementen in de zuidelijke regio’s. Ook wijzen ze erop dat kinderen in deze periode zich slecht kunnen concentreren. Eénendertig Limburgse gemeenten hebben daarom ook een brief naar de Kamer gestuurd voor meer flexibiliteit. “Zo’n signaal kun je niet negeren, daar moet je naar luisteren”, vindt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. “Dus we vragen het nog één keer vriendelijk: denk na over tradities die voor een grote groep belangrijk zijn.”

Tegemoetkoming

Hagen wil dat Paul de gedupeerde provincies tegemoet komt. “Beweeg mee en verschuif de toets voor deze leerlingen. Als iets in de klas niet past, moet de minister de klas de ruimte geven.” Wanneer dit niet gebeurt zullen de Kamerleden haar uitnodigen voor een interpellatiedebat, waarbij zij per motie gedwongen kan worden tot aanpassing van de testperiode.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch