Tientallen bedrijven staan één dag onder leiding van een scholier

Organisatie JINC geeft ieder jaar leerlingen uit het basisonderwijs en scholieren van het vmbo de kans om één dag de plaats in te nemen van een directeur, CEO of politicus tijdens ‘Baas van Morgen’. En donderdag 1 juni krijgen de leerlingen en scholieren weer een kans. Dat meldt het Voorburgs Dagblad.

De kinderen worden in het hele land thuis of op school opgehaald door het bedrijf in kwestie. Ze worden dan naar het bedrijf waar ze gaan ‘werken’ gebracht. Daar wonen ze vergaderingen bij, lunchen ze met de rest van de collega’s en doen ze onderzoek naar een bepaald vraagstuk. “Hiermee geven we leerlingen uit een omgeving met weinig rolmodellen een broodnodig steuntje in de rug”, zegt een woordvoerder van JINC. “Het geeft leerlingen in de eerste plaatst een flinke injectie zelfvertrouwen, een stoot energie en een bredere horizon. Ze ondervinden voor het eerst dat het bedrijfsleven voor hen toegankelijk is en daarnaast ontdekken ze hoeveel beroepen er bij ‘hun’ bedrijf bestaan en wat ze leuk vinden.”

Belangrijk contact voor later 

De leerlingen doen ook alvast contact op voor later. De ‘echte’ baas geeft hen zijn/haar visitekaartje mee met de belofte en de toezegging dat hij of zij beschikbaar is voor steun en advies mocht dit nodig zijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk