Vanwege de gratis schoolmaaltijd zijn kinderen energieker en minder gestrest

Een ruime meerderheid van de basisscholen ziet dat leerlingen die een gratis maaltijd op school krijgen zich beter kunnen concentreren en meer energie hebben. Ook eten de leerlingen gezonder en gevarieerder. Dat meldt de NOS.  

In oktober is er een project gestart met meer dan 500 basisscholen. De scholen geven hun leerlingen een ontbijt, lunch of andere vorm van eten. De scholen kunnen bij het Jeugdeducatiefonds een beroep doen voor die maaltijd.

Voldoende voeding 

Als er eten beschikbaar is geeft dat een prettige sfeer, zegt Malou Brauers van het Jeugdeducatiefonds. “En voldoende voeding is één van de basisvoorwaarden om te kunnen leren op school. Als kinderen het thuis niet kunnen doen, maar op school wel, dan kunnen ze de dag alsnog samen positief opstarten met een ontbijt.”

Drempels 

Eén van de bevindingen uit het onderzoek is dat sommige ouders zich schamen om hun kind aan te melden. Ook durven sommige kinderen geen eten te pakken. Op scholen waar geen onderscheid wordt gemaakt en alle kinderen kunnen mee eten zijn die drempels er niet.

Voor het project werd 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Minister Wiersma heeft al aangekondigd 100 miljoen euro vrij te maken voor schoolmaaltijden in het primair en voortgezet onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk