Overvolle open dagen op middelbare scholen is slecht voor kansengelijkheid

Kinderen uit groep acht moeten over een maand of twee hun middelbare schoolkeuze al doorgeven. De open dagen op die middelbare scholen zijn daarom ook ontzettend populair. Om drukte te voorkomen stellen sommige scholen tijdslots in. Er mogen dan een maximum aantal kinderen langskomen. Volgens Stichting Vrije Schoolkeuze creëer je op deze manier ongelijkheid. Dat meldt AT5. 

De afgelopen twee jaar waren de open dagen sowieso anders dan voor corona. Kinderen konden niet honderd procent echt kennismaken met de scholen van hun keuze. Zo’n achtduizend kinderen moeten hun top-12 keuze doorgeven in maart. Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam zou het liefst al die kinderen naar twaalf scholen laten gaan, maar ze begrijpen ook dat het voor kleine scholen niet mogelijk is om alle leerlingen die willen komen ook die ruimte te geven.

Niet kunnen kijken 

Als ouders hun kinderen niet op tijd aanmelden of totaal niet op de hoogte zijn, dan is er een kans dat de kinderen bij sommige scholen niet kunnen kijken. Dan is de kans ook groter dat de school niet op de keuzelijst komt te staan, want de leerling is er niet geweest.

Lotingsysteem 

Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam geeft aan dat als de stad een lotingsysteem gebruikt, dat kinderen dan ook de kans moeten krijgen om overal te kunnen kijken. Ook moet er meer aandacht komen voor oriëntatie eerder in het jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk