Op een aantal Amsterdamse middelbare scholen zitten de open dagen al vol

Achtduizend achtstegroepers moeten over twee maanden een voorkeurslijst met Amsterdamse middelbare scholen inleveren. Alleen niet ieder kind kan eerst rondkijken op een open dag. Sommige scholen hebben namelijk een maximum aantal bezoekers ingesteld en zitten al vol. Dat meldt het Parool. 

De open dagen zijn in januari en februari. Achtstegroepers hebben dan genoeg tijd om zich te oriënteren op een middelbare school naar keuze. Als de ouders niet snel handelen kunnen de kinderen niet op een open dag meekijken. Er zijn namelijk nu al middelbare scholen die helemaal vol zitten tijdens de open dagen. 

Ieder kind gelijke kansen 

“De populairste scholen krijgen kinderen met de best geïnformeerde ouders binnen”, zegt Menno van de Koppel, directeur van Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO). “In coronatijden hebben we dit geaccepteerd, maar nu is er geen reden meer om kinderen buiten te sluiten. We hebben niet voor niets een loting: zodat ieder kind gelijke kansen heeft. Op deze manier ontstaat er toch een ongelijk speelveld.”

Middelbare scholen mogen zelf bepalen hoeveel leerlingen ze toelaten tijdens de open dag. Basisscholen zijn daar niet echt blij mee.

Hoogopgeleide ouders 

Verschillende directeuren van basisscholen geven aan dat het heel vervelend is als kinderen een lijst met scholen moeten inleveren terwijl ze van sommige niet eens de kans hebben gekregen om ze te bezoeken. Ouders die weten hoe het allemaal werkt en de taal goed beheersen schrijven zich meteen in voor de open dagen. Dat zijn ook vaak hoogopgeleide ouders en de kinderen van laagopgeleide ouders zijn de pineut. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk