Negenjarige Sten Janssen uit Eindhoven verkozen tot Brabander van het Jaar

De negenjarige Sten Janssen uit Eindhoven is de Brabander van het Jaar 2022. Commissaris van de Koning Ina Adema heeft dat bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitzending in de Winter Efteling. Sten slijpt messen voor een goed doel, onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker. Zijn broer Wies is drie jaar geleden daaraan overleden. Sten heeft zo al 45.000 euro opgehaald. Dat meldt Omroep Brabant 

De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. Er waren vijf genomineerden voor de titel Brabander van het Jaar 2022. Daar kon de afgelopen weken op gestemd worden. Er kwamen duizenden stemmen binnen en de meeste mensen kozen dus voor Sten.

'Prijs voor beide zoons' 

Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Sten als hij hoort dat hij de Brabander van het Jaar 2022 is. “Ik heb hier geen woorden voor,” stamelde hij trots. Vader Paul slaat meteen een arm om zijn zoon heen. “Dit is fantastisch, heel bijzonder.” Moeder Simone vult aan: “Ik zie het als een prijs voor allebei mijn jongens, niet alleen voor Sten maar ook voor Wies.”

Hersenstamkanker 

Sten begon met het slijpen van messen nadat zijn broer Wies overleed aan een zeldzame vorm van hersenstamkanker. Hij wilde graag iets voor hem doen. Sten legt uit: “Ik ben daar heel verdrietig om. Met het slijpen van messen wil ik geld inzamelen om ervoor te zorgen dat kinderen niet meer ziek hoeven te zijn."

Wies Alliance 

In totaal heeft Sten al ruim 45.000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar de Wies Alliance. Daarin werken wetenschappers en artsen van het Prinses Máxima Centrum, de Technische Universiteit Eindhoven en het Radboud UMC samen. "Ik hoop dat ze het goed besteden aan de zieke kindjes. En ik ga door tot alle kinderen beter zijn. Ook al ben ik tegen die tijd een opa, ik ga door."

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Omroep Brabant