Normal_kbw22_banner_400x265

Op 5 oktober is de 68ste editie van de Kinderboekenweek van start gegaan. De Kinderboekenweek duurt ieder jaartien dagen en promoot het kinderboek in de Nederlandse taal. Boekenwinkels besteden hier aandacht aan via het Kinderboekenweekgeschenk en ook op scholen is er veel aandacht voor het kinderboek. Wat is dit jaar het boek van de Kinderboekenweek? Wat is de titel van het Kinderboekenweekgeschenk en wat zijn fijne boekentips? De antwoorden hierop en meer vind je hier. 

Wat is het Kinderboekenweekgeschenk van 2022?

Ieder jaar mag een schrijver een boek schrijven, speciaal voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is dat Andy Griffiths. Samen met illustrator Terry Dento maakt hij de Waanzinnige Boomhutverhalen. Bij besteding van 12,50 euro aan kinderboeken, krijg je dat boek er gratis bij.

Wat is het Prentenboek van de Kinderboekenweek?

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is dit jaar gemaakt door Marije Tolman en heet Egalus, vernoemd naar het personage in het boek.

Wanneer is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is op woensdag 5 oktober van start gegaan en duurt nog tot en met zondag 16 oktober.

Wat is het thema van Kinderboekenweek 2022?

Het thema dit jaar is Gi-ga-groen. Kinderboeken die gaan over dieren of de natuur krijgen speciale aandacht.

Wat zijn de thematitels? 

Ook dit jaar stelde een comité een lijst samen van boekentitels die passen bij het thema Gi-ga-groen. Deze lijst van boeken staat centraal in lessen van de Kinderboekenweek 2022 en natuurlijk ook tijdens de campagne. De geselecteerde boeken staan bomvol feitjes over dieren en de natuur, bevatten spannende verhalen en mooie illustraties. Dit zijn de tips voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

Groep 1 en 2

Groepen 1 en 2 krijgen de boeken De Blaadjesdief, Een krekel in mijn slaapzak, Anansi, Het begint met een zaadje en De moestuin van Heer Hermelijn getipt.

De Blaadjesdief

De Blaadjesdief gaat over een eekhoorn die zich verwondert over de wisseling van de seizoenen. As er op mysterieuze wijze blaadjes van de bomen verdwijnen, vermoedt de eekhoorn vuil spel. Er is vast een blaadjesdief die rondwaart.

Groep 3 en 4

Tijdens de Kinderboekenweek worden in groep 3 en 4 de volgende boeken behandeld: Het schitterende samen boek, De boom met het oor, Een tijger in je bed, De wonderen van het bos en De Aarde heeft jou nodig!

De aarde heeft jou nodig!

Hoe ontstaat afval eigenlijk? Waar gaat het naartoe? En wat kan de mens doen om de hoeveelheid afval te verminderen? Deze vragen worden allemaal beantwoord in dit informatieve en optimistische boek over recycling.

Groep 5 en 6

Voor groepen 5 en 6 staan de komende dagen de boeken Silas en de Wolf, Het grote reptielen boek, Kalle & het Oerwoudgoud, De Knerpers en Noordpool centraal.

De Knerpers

De Knerpers is een verhaal over Lucy die ’s ochtends wakker wordt en ontdekt dat alle volwassenen ’s nachts zijn verdwenen. Ze gaat ’s nachts op onderzoek uit en ontmoet De Knerpers. Zij weten wat er met de volwassenen is gebeurd.

Groep 7 en 8

De zes thematitels voor groepen 7 en 8 zijn: Van honingbij tot hagelslag, Palmen op de Noordpool, Elke dag broerdag, De ontdekkingsreiziger, Ga je mee naar Yellowstone? en Gek, gaaf, geweldig!

De ontdekkingsreiziger

De Ontdekkingsreiziger is een echte jeugdroman met veel spanning. Vier kinderen belanden na een vliegtuigongeluk in het Amazonewoud. De jungle is meedogenloos maar tegelijkertijd ook betoverend. Op een kaart die ze vinden staat een mysterieuze stad. Gaan ze die vinden?

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Hebban, CPNB en Kinderboeken.nl