Aanpak kinderarmoede door het kabinet onvoldoende volgens Kinderombudman

De Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt donderdag 6 oktober over het Nationaal Plan Kindergarantie. Dat gaat gebeuren tijdens het debat over armoede- en schuldenbeleid. Het Nationaal Plan Kindergarantie beschrijft hoe het kabinet kinderarmoede aanpakt. De Kinderombudsman mist in het plan een aanpak die gericht is op de inkomenspositie van ouders en de opvoedrelatie tussen ouders en hun kinderen. Dat heeft de Kinderombudsman maandag in een brief aan minister Schouten van SZW laten weten. Dat meldt de Kinderombudsman. 

Het plan mist kinderrechten als uitgangspunt voor de aanpak van kinderarmoede. Specifiek daarin het recht op leven en een brede ontwikkeling.

Essentiële onderdelen 

In dat geval mist het plan een aanpak op essentiële onderdelen die voor de ontwikkeling van kinderen van belang zijn. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: “Een aanpak die ervoor zorgt dat ouders weer goede ouders kunnen zijn.”

Onderzoek naar kinderarmoede in Nederland

In 2017 heeft de Kinderombudsman onderzoek gedaan naar kinderarmoede in Nederland. Een van de aanbevelingen van de Kinderombudsman was dat de aanpak van kinderarmoede integraal moet zijn en op alle domeinen gericht die door armoede negatief worden beïnvloedt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk