Gemeente Amersfoort investeert extra in Rijke Schooldag

Amersfoort is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur een Wetenschap benoemd tot een van de voorlopers voor de ‘Rijke Schooldag’. Tijdens een Rijke Schooldag zijn er voor kinderen en jongeren extra activiteiten om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld extra taalaanbod, muziekles, sport of huiswerkbegeleiding. Het doel is om de (onderwijs)kansen van kinderen en jongeren te vergroten. Het ministerie stelt een subsidiebedrag beschikbaar, Amersfoort investeert daarnaast vanuit de onderwijsbegroting ook extra in de Rijke Schooldag. Dat meldt de gemeente Amersfoort. 

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder jeugd en primair en voortgezet onderwijs: “In Amersfoort doen we al veel om er voor te zorgen dat ieder kind dezelfde kansen krijgt als een ander. Dat kan altijd nog meer en beter, maar dat we nu al zijn gekozen tot voorloper is een groot compliment voor alle partners in de stad die hier aan werken. Met het extra geld kunnen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun talenten.”

Gelijke Kansen Alliantie 

Amersfoort is benoemd tot voorloper, omdat er in de stad al veel naschoolse en extra activiteiten georganiseerd worden. In de komende drie jaar werkt de gemeente samen met onderwijs, maatschappelijke partners en de Gelijke Kansen Alliantie aan het organiseren van een vast activiteitenaanbod op tien basisscholen en vijf middelbare scholen. Geert Popma (Meridiaan college): “In het onderwijs doen we er alles aan om de kansen van kinderen en jongeren te vergroten. Het verrijken van de schooldag door een aanvullend programma draagt daar zeker aan bij. We zijn blij dat we in Amersfoort op 15 scholen zo’n programma kunnen aanbieden.”

Maatschappelijke organisaties 

De scholen, stichting ABC, Indebuurt033, de kinderopvang en de gemeente Amersfoort vormen een coalitie om samen te werken aan het organiseren van de Rijke Schooldag. Christian van den Brink (Stichting Meerkring) benadrukt het belang van deze samenwerking: “Het versterken van kansen van kinderen en jongeren kunnen we als onderwijs niet alleen. Daar hebben we ook onze partners voor nodig, denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek of sport- en cultuuraanbieders. Maar ook de gemeente speelt een belangrijke rol. Ook hier zien we weer dat we in Amersfoort elkaar snel weten te vinden en de handen ineen slaan. Mooi!” De deelnemende scholen werken de komende periode samen met maatschappelijke organisaties een activiteitenplan uit om invulling te geven aan de Rijke Schooldag.

Door: Nationale Onderwijsgids