Sportclubs lijden onder prijsstijgingen, maar willen dat kinderen blijven sporten

Sportclubs krijgen ook te maken met de flinke stijging van de energieprijzen. Het maakt niet uit of het dan gaat om voetballen, hockeyen, zwemmen of korfballen. De clubs zijn het er wel over eens dat kinderen moeten kunnen blijven sporten. Alleen de vraag is hoe. Dat meldt AT5. 

Voetbalclub Zeeburgia in Amsterdam Oost betaalde afgelopen jaar al 25.000 euro aan energiekosten. Het contract liep af en verlengen met vaste kosten bleek lastiger dan verwacht. Bij de club maakt ongeveer een kwart van de leden gebruik van een stadspas. Met deze stadspas worden gezinnen met een lager inkomen financieel geholpen bij het bezoeken van bijvoorbeeld de bioscoop en het theater, maar de pas geldt ook op een abonnement van de sportschool. 

Verwarming 

Zeeburgia-voorzitter Huub Wilbrink zet de verwarming al lager op plekken waar dat kan “Maar, de sportclub heeft ook een sociale functie en moet ook warmte uitdragen. Korter of kouder douchen moet je eigenlijk niet willen.”

Duurzaamheid 

“Onze grootste angst is dat mensen niet meer komen of zichzelf uitschrijven”, aldus Wilbrink. Wilbrink denkt dat hij, net als de rest van de sportclubs in Amsterdam, een tegemoetkoming nodig heeft om de kosten te kunnen dekken. “Daarbij is het wel belangrijk om meer steun te krijgen voor duurzaamheid, ondanks alle initiatieven die er al zijn vanuit het rijk en de gemeente. Met bijvoorbeeld een warmtepomp komen we al heel ver.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk