CO2-meters mogelijk verplicht in klaslokalen

Onderwijsminister Dennis Wiersma zal komend najaar overgaan tot verplichting als blijkt dat te weinig scholen een CO2-meter hebben geplaatst. Dat heeft hij gezegd tegen de Tweede Kamer. Dat meldt VOS/ABB.

Het geld voor de aanschaf van CO2-meters in de klas wordt verschaft via lumpsum. Dat houdt in dat er geen wettelijke bepaling is waarvan de Inspectie van het Onderwijs of de instellingsaccountant van het schoolbestuur kan checken of er daadwerkelijk CO2-meters zijn aangeschaft. 

Monitoren 

Wiersma wil wel graag kunnen checken of het geld voor CO2-meters ook daadwerkelijk is besteed aan de aanschaf van deze apparaten. Daarom laat hij het op dit moment monitoren of er in lokale CO2-meters aanwezig zijn, maar hij heeft nu geen mogelijkheid in handen om scholen daartoe te verplichten. De minister gaat nu dan ook onderzoeken hoe zo’n verplichting eruit kan komen te zien.

Risico op corona 

Met CO2-meters is het mogelijk om het kooldioxidegehalte in de klaslokalen in de gaten te houden. Als dat gehalte te hoog wordt is het tijd om te ventileren en dat kan door bijvoorbeeld een raam open te doen. Ook is de gedachte hierachter dat met extra ventilatie het risico op een corona infectie wordt verkleind. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk