Opbrengt Oekraïens/Nederlands kinderboekje gaat naar GIRO555

Afgelopen week presenteerde Frank Groothof het zojuist verschenen kinderboekje Serko en de wolf. Een tweetalig kinderboekje in het Nederlands én Oekraïens over moed en vriendschap. Het is een Oekraïens volksverhaaltje, hoe een oude dakloze hond en een slimme wolf elkaar helpen onder moeilijke omstandigheden en elkaar een dienst bewijzen. Kinderboekenauteur Rindert Kromhout bewerkte het verhaaltje en Dorus Verwiel maakte prachtige illustraties. Allen belangeloos, want de opbrengst gaat naar GIRO555. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook kleine kinderen snappen het (voorlees)verhaaltje. Leuk als (welkomst)geschenk voor Oekraïense kinderen en uitermate geschikt als lesmateriaal op de basisscholen. Dat meldt LM Publishers. 

Voor initiatiefneemster Eveline Joppe, werkzaam bij de uitgeverij, was de aanleiding de televisieuitzending van GIRO555 . "Tijdens Samen in actie voor Oekraïne piekerde ik mij suf wat wij als uitgeverij zouden kunnen betekenen voor de vluchtelingen. Ik herinnerde mij een interview waarin een Oekraïense moeder vertelde dat zij haar kinderen weer de oude Oekraïense sprookjes voorlas tijdens haar vlucht naar Nederland, om haar kinderen bezig te houden maar ook om ze moed in te spreken. Ik stuitte op dit verhaaltje en besloot dit opnieuw uit te geven en de opbrengst te doneren". 

Frank Groothof 

Serko en de wolf werd afgelopen woensdag al voorgelezen in de Meermin, het voormalig verzorgingshuis in Edam waarin sinds maart Oekrainers verblijven. Frank Groothof las voor in Nederlands en huilde daarbij als een echte wolf. De kinderen keken met grote ogen en moesten hard lachen. Ze verstonden Frank niet, maar begrepen het wel want de tolk van de Meermin, Juliia Nechai, las het ook voor in het Oekraïens. 

Rick Paul van Mulligen 

Donderdagmiddag 7 juli leest acteur Rick Paul van Mulligen het verhaaltje voor. Hij doet dit samen met de moeder van de kinderen van hem en zijn man, tevens cabaretière Nina de la Croix . Locatie: de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade. Ook hierbij zal een tolk aanwezig zijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids