Vakkanjers laat leerlingen hun innovatieve ideeën tonen tijdens finale in Eindhoven

Ruim 12.000 leerlingen van zo’n 250 scholen zijn door Van Gogh Museum en ASML uitgedaagd om binnen Vakkanjers hun talenten en technologische vaardigheden te ontdekken én in te zetten in de praktijk. Tijdens de finales presenteren de finalisten hun ideeën en prototypes tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Dat meldt Stichting Platform Beta en Techniek (PBT).

Binnen de uitdaging ‘In het licht van Vincent’ zijn de leerlingen – vanaf groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs – dit schooljaar uitgedaagd om hun (technische) vaardigheden in te zetten om nieuwe manieren te bedenken om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. 

Dutch Technology Festival 

Dit jaar vinden de landelijke finales van Vakkanjers plaats op woensdag 15 en donderdag 16 juni, in Poppodium POPEI tijdens het Dutch Technology Festival in Eindhoven. Hier wordt het poppodium omgebouwd tot een Vakkanjer-Museum. Alle prototypes van de finalisten worden tentoongesteld en uitgestald zodat bezoekers van het festival de ideeën kunnen bewonderen. 

Vakkanjers met ieder een eigen challenge 

Vakkanjers kent een doorlopende lijn van groep 7 tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs. Jongens en meisjes kunnen hun technische en digitale vaardigheden ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Junior (groep 7 en 8), Scout (klas 1 van het voortgezet onderwijs), Explorer (klas 2 en 3) en Pioneer (klas 3 en 4). Iedere doelgroep krijgt een andere challenge. Zo hielpen de Juniors met het ontwerpen van een pop-up museum, bedachten de Scouts manieren waarop je met zintuigen de schilderijen van Van Gogh extra kon laten leven, dachten de Explorers na over verschillende lichtstanden en -effecten en creëerden de Pioneers een totaalervaring met een 360 graden panorama. 

Door: Nationale Onderwijsgids