Achtstegroepers van dit jaar scoren iets beter op eindtoets

De ongeveer 80.000 achtstegroepers die dit jaar de Centrale Eindtoets van het College voor Toetsen en Examens hebben gemaakt, hebben een gemiddelde score van 535,2 gehaald. Dat komt neer op een brugklasadvies voor vmbo gemengde / theoretische leerweg en havo. Vorig jaar was dat met 535,0 een fractie lager. In 2019 toen het onderwijs nog niet werd belemmerd door coronamaatregelen was het gemiddelde 536,1, ook nog steeds vmbo gemengde / theoretische leerweg en havo.

Het College voor Toetsen en Examens zegt dat er bij een deel van de aankomende brugpiepers sprake is van "een kleine, maar aantoonbare leervertraging in verband met de coronamaatregelen". Daarmee wordt rekening gehouden, waardoor de leerlingen ondanks de omstandigheden toch het best passende advies krijgen.

Schooladvies 

Het toetsadvies komt bovenop het schooladvies dat voor 1 maart is gegeven. Als een leerling volgens de eindtoets naar een hogere opleiding kan dan volgens het schooladvies, dan moet de verantwoordelijke basisschool het eerder gegeven schooladvies van het kind een kwestie heroverwegen.

Door: ANP