Op TikTok zijn er nog steeds veel ongeschikte video's voor kinderen te zien

Zo’n 57 procent van de kinderen ziet weleens filmpjes op TikTok die ze eigenlijk liever niet willen zien. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jeugdjournaal. Er staan genoeg grappige bloopers, dansfilmpjes en schattige dieren op het platform, maar er komt toch ook nog weleens geweld of bloot voorbij. Dat meldt het Jeugdjournaal. 

Van de filmpjes die kinderen niet graag willen zien gaat het in de meeste gevallen (50 procent) om geweld. Daarna volgen video’s met beledigingen of scheldwoorden (46 procent), enge video’s (45 procent) en video’s waar bloot in voorkomt (42 procent). Meisjes komen alle filmpjes minder vaak tegen dan jongens.

Tips voor ouders 

Kinderen swipen de ongewenste video’s vaak gewoon weg, maar als ouders zou je ook actie kunnen ondernemen. Meldt bijvoorbeeld de ongewenste video’s. Als je dat vaak gebeurt verwijderd TikTok misschien de video wel definitief. Er zit ook een knop ‘niet geïnteresseerd’, als men daarop klikt krijg je minder soortgelijke video’s. En als laatste kan je nog de beperkte modus op TikTok aanzetten. Op die manier filtert de app de video’s beter. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk